Pod Tatrami skončila žatva a začína sa zber zemiakov

12.09.2005 Poprad

Poprad 12. septembra (TASR) - Žatevné práce pod Tatrami sú takmer ukončené. Poľnohospodári v okresoch Poprad a Kežmarok pozbierali obilniny z 11 450 hektárov...
Poprad 12. septembra (TASR) - Žatevné práce pod Tatrami sú takmer ukončené. Poľnohospodári v okresoch Poprad a Kežmarok pozbierali obilniny z 11 450 hektárov. Riaditeľ Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Poprade Andrej Rusňák pre TASR uviedol, že v porovnaní s vlaňajškom je priemerná úroda o pätinu nižšia.

Priemerné výnosy dosiahli 3,17 tony z hektára, pričom u pšenice predstavujú 3,5 tony, jačmeňa 3,3 tony, raže 3 tony, ovsa 2,7 tony a u ostatných obilnín 3,7 tony. \"Náklady pestovateľov vzrástli o 30 percent a realizačné ceny sú oproti vlaňajšku takmer o 30 percent nižšie, \" vysvetlil Rusňák zložitú situáciu v prvovýrobe.
V regióne končí aj zber repky. V oboch okresoch ju zozbierali z plochy 3 551 h s priemerným výnosom 2,3 tony.
Žatva pod Tatrami doznieva a súčasne sa rozbieha zber zemiakov, ktoré pestujú na 1 047 ha, z toho v Popradskom okrese na výmere 369 ha. V porovnaní s predchádzajúcim obdobím sa výrazne znížila výmera množiteľských plôch. Poklesla o viac ako 40 %. Na druhej strane sa zlepšila ochrana porastov proti plesni a škodcom. Pestovatelia zabezpečili aj desikáciu a očakávajú výnosy asi 17 ton zemiakov z ha.
 

Vyberte región